"Gâteau Breton" - zrób ciasto wedle przepisu Solenn!
Dzisiaj niesamowite wyzwanie od wolontariuszki Solenn! Przekonajcie się sami!
Cześć, dziś pokażę Wam, jak zrobić ciasto z mojego regionu. Nazywa się "Gâteau Breton"
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- 200 gram mąki
- 125 gram miękkiego masła (należy je wyjąć na 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta)
- 90 gram cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 4 żółtka (zachowaj ostatnie żółtko na koniec i białka na bezy)
- Dżem
Cześć, dziś pokażę Wam, jak zrobić ciasto z mojego regionu. Nazywa się "Gâteau Breton"
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- 200 gram mąki
- 125 gram miękkiego masła (należy je wyjąć na 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta)
- 90 gram cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 4 żółtka (zachowaj ostatnie żółtko na koniec i białka na bezy)
- Dżem
Instrukcja przygotowania:
✴️ Jeśli masz ochotę zrobić ciasto według przepisu Solenn, zdjęcia 📸 wysyłaj do 📧 s.zdziarska.adapa@gmail.com
- Najpierw wsypujemy do miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia (lub sodę oczyszczoną) i szczyptę soli.
- Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i mieszamy wszystko ręcznie, aż do uzyskania gładkiej masy (Możesz użyć przyborów kuchennych, żeby było Ci łatwiej).
- Potem dodajemy żółtka i mieszamy je równomiernie dłońmi.
- Blaszkę do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Następnie umieszczam pierwszą połowę na spodzie formy do ciasta.
- Następnie nakładamy grubą warstwę dżemu. Dbamy o to, aby wokół krawędzi pozostawić miejsce.
- Przykrywamy drugą połową ciasta
- Na koniec, smarujemy wierzch ostatnim żółtkiem jajka i robimy smugi widelcem.
- Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45 minut.
- Od czasu do czasu sprawdzaj ciasto w piekarniku.
- Po upływie 45 minut wyjmij ciasto z piekarnika i ciesz się.
✴️ Jeśli masz ochotę zrobić ciasto według przepisu Solenn, zdjęcia 📸 wysyłaj do 📧 s.zdziarska.adapa@gmail.com
Komentarze
Prześlij komentarz