"Gâteau Breton" - zrób ciasto wedle przepisu Solenn!

Dzisiaj niesamowite wyzwanie od wolontariuszki Solenn! Przekonajcie się sami!

Cześć, dziś pokażę Wam, jak zrobić ciasto z mojego regionu. Nazywa się "Gâteau Breton"



Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- 200 gram mąki
- 125 gram miękkiego masła (należy je wyjąć na 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta)
- 90 gram cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 4 żółtka (zachowaj ostatnie żółtko na koniec i białka na bezy)
- Dżem


Instrukcja przygotowania:

  • Najpierw wsypujemy do miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia (lub sodę oczyszczoną) i szczyptę soli.
  • Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i mieszamy wszystko ręcznie, aż do uzyskania gładkiej masy (Możesz użyć przyborów kuchennych, żeby było Ci łatwiej).
  • Potem dodajemy żółtka i mieszamy je równomiernie dłońmi.
  • Blaszkę do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Następnie umieszczam pierwszą połowę na spodzie formy do ciasta.
  • Następnie nakładamy grubą warstwę dżemu. Dbamy o to, aby wokół krawędzi pozostawić miejsce.
  • Przykrywamy drugą połową ciasta
  • Na koniec, smarujemy wierzch ostatnim żółtkiem jajka i robimy smugi widelcem.
  • Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45 minut.
  • Od czasu do czasu sprawdzaj ciasto w piekarniku.
  • Po upływie 45 minut wyjmij ciasto z piekarnika i ciesz się.
Smacznego!
✴️ Jeśli masz ochotę zrobić ciasto według przepisu Solenn, zdjęcia 📸 wysyłaj do 📧 s.zdziarska.adapa@gmail.com

Komentarze

Popularne posty